Kontroll av brandvarnare – använd vårt nya skohorn

Närbild på brandman som pekar på ett rött skohorn för testning av brandvarnare

Det är varje hyresgästs ansvar att kontrollera och tillse att brandvarnarna i lägenheten fungerar. För att underlätta för Er delar vi på Hörbybostäder nu ut ett skohorn med ”testhorn”. Då behöver man inte klättra i stegar eller på stolar utan man kan med hjälp av skohornet enkelt hålla inne testknappen på sina brandvarnare.

Bildserie om fyra bilder som visar hur en äldre man använder testhornet för att kontrollera brandvarnaren.
Så här använder du testhornet att kontrollera brandvarnaren. Detta foto och närbilden på testhornet ovan är tagna av Testhornet.se.

Om brandvarnaren efter ett par sekunder inte börjar tjuta, skall man i första hand se till att byta batteri. Detta är hyresgästens ansvar och om brandvarnaren fortfarande inte fungera skall man göra en felanmälan till oss, så kommer vi ut och byter ut brandvarnaren.

Om man behöver hjälp med att byta batteri och är över 65 år, kan man få kostnadsfri hjälp av Fixarna genom Hörby kommuns växel på telefon 0415-37 80 00. För de som är under 65 år kan vi på Hörbybostäder hjälpa till mot ersättning enligt gällande prislista.

Kostnadsfri brandutbildning

Tillsammans med FRIS (Föreningen Räddningskårer i Samverkan), erbjuder vi våra hyresgäster att ta del av en kostnadsfri brandskyddsutbildning i filmen nedan. Vi hoppas att Ni vill ta del av denna utbildning i syfte att lära Er mer om hur vi tillsammans kan förebygga och ha en bättre beredskap. Se även över Ert brandskydd med hjälp av FRIS checklista, så är Ni väl förberedda ifall olyckan skulle vara framme.

Kontakta oss