Hjälp oss att undvika stopp i avloppet!

Miljötratt på ett bord.

Matfett och matolja

Ta hand om din matolja, smör, margarin och frityrolja när du lagar mat. Matfett och matolja är en resurs som ska sorteras som restavfall.

Restavfallet skickas till förbränning för energiåtervinning. Av restavfallet blir det el och fjärrvärme.

Att hälla matfett och matolja i vasken är riktigt dåligt. När fettet stelnar rinner vattnet långsammare och fettet kan täppa till avloppsrören, vilket kostar pengar och tid att reparera. Det kan dessutom dra till sig råttor och annan ohyra.

Det hårda fettet är enkelt att lägga i restavfallet men när det handlar om matolja eller matolja eller mindre mängder fett, till exempel från stekning eller rester från glasburkar med fetaost, inlagda oliver eller tonfisk m.m., behöver du hälla över det i en plastflaska.

Häll över fettet med hjälp av en miljötratt

En miljötratt gör det enklare för dig att hälla över rinnande matfett och matoljor till en plastflaska.

Så här gör du:

  1. Börja med att skruva fast miljötratten på en plastflaska (max 1 liters volym). Korken kan du sätta på insidan av tratten.
  2. Häll fettet i flaskan. Kom ihåg att fettet måste svalna något innan du häller det i flaskan, annars är det risk att plasten smälter och innehållet rinner ut.
  3. När flaskan är full, skruva av tratten, spara den, sätt på och stäng korken.
  4. Lägg flaskan i restavfallet.

Inom kort kommer vi till ditt bostadsområde och delar ut miljötrattar till alla hyresgäster. Stort tack för din hjälp och medverkan!

Kontakta oss