Så fungerar värmen i lägenheten

När det blir kallare ute får vi många frågor om inomhustemperaturen. Här hittar du svar på de vanligaste frågorna.

Vilken temperatur ska jag ha i min lägenhet?

Våra lägenheter ska hålla en temperatur på 21 grader (+/-1gr) mitt i rummet under dagtid.

Vad gör jag om jag upplever att det är kallt i min lägenhet?

Mät gärna temperaturen själv innan du gör en felanmälan till oss. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera din termometer mot en innervägg och ca 1,5 m ovan golv.

När sätter man på värmen i husen?

När det blir kallt ute går värmen på automatiskt. Desto kallare det är utomhus desto varmare vatten skickas ut till elementen i din lägenhet.

Varför är mitt element kallt ibland?

När termostaten på elementen känner av att det är 21°C i rummet, stängs vattenflödet igenom elementet av. Elementet svalnar tillfälligt och det är därför som elementet ibland kan kännas kallt trots att det är minusgrader ute. När sedan temperaturen i rummet sjunker under 21°C så öppnar termostaten igen. På så sätt håller man en jämn inomhustemperatur.

Spelar det någon roll hur jag möblerar?

Ja, det gör det. Undvik exempelvis att ställa soffor och hyllor tätt intill elementet. Då får värmen svårt att spridas ut i rummet. Tjocka gardiner som hänger framför termostaten kan också påverka funktionen negativt.

Min termometer på fönsterbänken visar 16 °C inne. Vad är fel?

Placeras termometern mot en yttervägg eller exempelvis i ett fönster blir temperaturen missvisande, eftersom kalla väggar och fönster håller en lägre temperatur än i övriga rummet. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera din termometer mot en innervägg.

Jag upplever att temperaturen sjunker på natten, stämmer det?

Temperaturen på värmesystemet sänks inte på natten men då lampor, datorer och andra elektriska saker stängs av kan temperaturen i lägenheten sjunka något.

Behöver man lufta elementen i lägenheten?

Vanligtvis inte. Om vi däremot har utfört något arbete i fastigheten som påverkar rör eller värme kan det medföra luft till systemet. Luften hamnar då oftast i elementen i lägenheterna längst upp i huset och det kan uppstå ett bubblande oljud i elementen. Ring till oss så hjälper vi dig!

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta oss